10 tips om een slechte adem te voorkomen 

Vaak merken mensen zelf niet dat ze een slechte adem hebben en durft de omgeving daar niets van te zeggen. Bij twijfel, vraag een vertrouwd persoon of je een slechte adem hebt om het te voorkomen. Met onderstaande tips kun je snel genieten van een frisse adem en gezonde mondverzorging.

1.  Je kunstgebit regelmatig schoonmaken

Het kan voorkomen dat kleefmiddelen of voedselresten niet goed verwijderd zijn. Lees hiervoor hoe je het beste je kunstgebit kunt schoonmaken. Vergeet niet je tandvlees goed poetsen met een tandpasta en een zachte tandenborstel.

2.  Reinigen van je klikgebit

Bij een klikgebit is het essentieel de implantaten goed te reinigen met een tandenborstel. Mocht je een staaf (stegconstructie) het metaal in de mond hebben, door middel van flosdraad en ragers maak je het volledig schoon. Ook knopjes (drukknoppen) moeten zowel in de mond als in je klikgebit goed gereinigd worden.

3.  Je tanden poetsen

Door verfrissende tandpasta of fluoride tandpasta te gebruiken voorkom je ontstoken tandvlees.

4.  Mondspoel-, gorgelmiddelen

Gebruik spoelmiddelen met waterstofperoxide. Vaak wordt dit dagelijks gebruikt om slechte adem te maskeren. Ook na het trekken van je tanden of kiezen is het een must ook bij niet voldoende reinigen van je kunstgebit.

5.  Ragers, flosdraad of tandenstokers

Het is belangrijk om de ruimten tussen je tanden reinigen. Bij halitose is dat belangrijk. Dat is iemand die altijd uit zijn mond ruikt. Dit komt door tand- of tandvleesontstekingen, aanwezigheid van bacteriën en voedselresten in de mond.

'Medicijnen tegen slechte adem zijn er niet.'

6.  Suikervrije kauwgom

Bij het nuttigen van gekruid voedsel, koffie, alcohol of roken is het eten van iets frissend aan te raken. Dit kan suikervrije kauwgom zijn of een pepermuntje om de geur te maskeren.

7.  Mondsprays

Dit kan helpen een droge mond te verminderen. Droge mond kan komen door medicatie, door de mond ademhalen of mindere speekselproductie. Vraag je behandelaar voor advies.

8.  Gebruik een tongschraper

Schraap het tongbeslag van je tong af over de breedte van de tong. Tongschraper is effectiever dan een tandenborstel. Bacteriën in de mond leven van voedselresten op de tong en breken die af. Hierdoor komt zwavelverbindingen vrij. Soort damp dat van de tong ontstaat als gevolg tot een slechte adem. Ouderen hebben meer tongbeslag dan jongeren.

9.  Voldoende water drinken

Voldoende water drinken is niet alleen essentieel voor je algehele gezondheid, maar het speelt ook een cruciale rol bij het behouden van een frisse adem. Water heeft de eigenschap om bacteriën in de mond weg te spoelen, wat een van de belangrijkste oorzaken van een slechte adem is. Door regelmatig water te drinken, help je de speekselproductie te stimuleren, wat op zijn beurt de mond reinigt en neutraliseert. Een goed gehydrateerde mond voorkomt bovendien dat voedselresten en bacteriën zich ophopen, wat bijdraagt aan een frisse en gezonde adem.

10.   Alles geprobeerd?

Mochten de bovenstaande adviezen tegen een slechte adem niet voldoende helpen. Neem contact op met je behandelaar, die kan op basis van je klachten adviseren of doorverwijzen naar een specialist.

Vorige
Vorige

Hoe kun je een droge mond verhelpen?