Van Gaten naar Glimlachen - Het Verhaal van Partiële Prothesen en Frame Prothesen!

Een partiële prothese en een frame prothese zijn beide tandheelkundige oplossingen die worden gebruikt om ontbrekende tanden te vervangen, maar ze verschillen in hun ontwerp, materialen en bevestigingsmethoden.

Partiële Prothese:

  • Een partiële prothese is een verwijderbaar apparaat dat ontbrekende tanden vervangt en rust op het tandvlees en de aangrenzende natuurlijke tanden.

  • Het bestaat uit kunstmatige tanden (pontics) die zijn bevestigd aan een prothesebasis, samen met klammers (ankers) die zich vastgrijpen aan de aangrenzende tanden om de prothese op zijn plaats te houden.

  • Partiële prothesen kunnen gemaakt zijn van materialen zoals acryl, metaal, of een combinatie van beide.

Frame Prothese:

  • Een frame prothese, ook wel een frame-achtige partiële prothese genoemd, is een specifiek type partiële prothese.

  • Het is gemaakt van een metalen frame dat de kunstmatige tanden ondersteunt en dat rust op het tandvlees en de aangrenzende natuurlijke tanden.

  • Het frame is dunner en lichter dan traditionele partiële prothesen en biedt meer comfort en stabiliteit.

  • Frame prothesen hebben vaak geen zichtbare klammers en zijn esthetisch aantrekkelijker dan traditionele partiële prothesen.

  • Ze zijn meestal gemaakt van een speciale legering zoals chroom-kobalt of titanium.

Belangrijkste verschillen:

  1. Materiaal: Partiële prothesen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder acryl en metaal, terwijl frame prothesen meestal een metalen frame hebben.

  2. Bevestigingsmethode: Partiële prothesen hebben zichtbare klammers die zich vastgrijpen aan aangrenzende tanden, terwijl frame prothesen vaak geen zichtbare klammers hebben en rusten op het tandvlees en aangrenzende tanden.

  3. Comfort en esthetiek: Vanwege het dunne en lichte frame bieden frame prothesen over het algemeen meer comfort en een betere esthetiek dan traditionele partiële prothesen.

  4. Stabiliteit: Frame prothesen bieden over het algemeen een betere stabiliteit en retentie vanwege hun nauwere pasvorm en aangepaste ontwerp.

Het kiezen tussen een partiële prothese en een frame prothese hangt af van verschillende factoren, waaronder de individuele behoeften van de patiënt, de anatomie van de mond en de voorkeuren van de tandarts. Een grondig consult met de tandarts of tandprotheticus is essentieel om de juiste optie te bepalen voor elk specifiek geval.

Vorige
Vorige

Smile Again: Ontdek de Magie van Partiële Prothesen!

Volgende
Volgende

Alles Wat Je Moet Weten Over Tand-implantaten: Een Complete Gids