Ontdek alles wat je moet weten over je eerste kunstgebit

Stap 1: De beslissing

Je hebt besloten naar de tandarts te gaan vanwege problemen met je tanden of kiezen. Na de controle geeft de tandarts advies, en het kan zijn dat het advies is om tanden of kiezen te herstellen of te trekken. Na een besluit met de tandarts ga je verder naar de volgende stappen bij de tandprotheticus.

Stap 2: Tanden trekken en immediaat prothese

Als je hebt besloten om tanden en kiezen te laten trekken, kom je in aanmerking voor een immediaat prothese. Dit is een tijdelijke prothese die direct na het trekken wordt geplaatst, zodat je niet zonder tanden of kiezen komt te zitten. Een afdruk van je boven- en/of onderkaak is nodig, en samen met de tandprotheticus kies je de kleur en vorm van de nieuwe tanden.

Stap 3: Na het trekken van tanden en kiezen

Na de tandextractie wordt de immediaat prothese onmiddellijk geplaatst om zwelling van de kaak te voorkomen. Hoewel het in het begin vreemd kan aanvoelen, is het essentieel om de prothese de eerste 24 uur niet te verwijderen, zodat wondjes goed kunnen genezen. Na 24 uur mag je voorzichtig de prothese verwijderen, goed schoonmaken volgens de instructies, en regelmatig je mond spoelen voor een goede wondgenezing.

Stap 4: Aanpassen en wennen

Wennen aan een nieuwe immediaat prothese kost tijd. Bij thuiskomst kan de kaak nog gezwollen en verdoofd zijn. Eten en praten zullen anders aanvoelen, maar oefening en geduld zijn cruciaal. Na een week maak je een afspraak bij de tandprotheticus voor controle. Eventuele drukpunten worden verwijderd, en als de prothese te groot aanvoelt, kan deze worden aangepast met tissue conditioner.

Stap 5: Onderhoud en controle

Houd je nieuwe prothese schoon volgens de instructies, vermijd te hard poetsen om schade te voorkomen. Ga regelmatig naar de tandprotheticus voor controle, waarbij drukpunten worden verwijderd en de beet wordt gecorrigeerd. Het volledige herstel van je kaak kan drie tot zes maanden duren, en je tandprotheticus zal adviseren wanneer je een nieuwe definitieve gebitsprothese kunt aanmeten of eventueel implantaten kunt overwegen.

Met deze stappen en regelmatige controles bij ons zorg je voor een soepele overgang naar je nieuwe kunstgebit. Veel plezier met je nieuwe glimlach!

Vorige
Vorige

Ontdek de Kracht van Klikgebitten: Alles Wat Je Moet Weten

Volgende
Volgende

Last van kokhalsneigingen of misselijkheid door een kunstgebit?