Smile Again: Ontdek de Magie van Partiële Prothesen!

Een partiële prothese, ook wel een partiële kunstgebit genoemd, is een tandheelkundige prothetische oplossing die wordt gebruikt om één of meerdere ontbrekende tanden te vervangen in een gedeeltelijk edentate (tandeloze) mond. In tegenstelling tot een volledige gebitsprothese, die alle tanden in een kaakboog vervangt, vervangt een partiële prothese alleen de ontbrekende tanden en rust deze op de aangrenzende natuurlijke tanden of tandheelkundige implantaten.

Kunstmatige tanden: Dit zijn de kunstmatige tanden die worden gebruikt om de ontbrekende tanden te vervangen. Deze tanden zijn gemaakt van duurzame materialen zoals keramiek of kunsthars en zijn ontworpen om te passen bij de kleur, vorm en grootte van de natuurlijke tanden.

  1. Prothesebasis: De prothesebasis is het deel van de partiële prothese dat de kunstmatige tanden ondersteunt en rust op het tandvlees en de aangrenzende tanden of implantaten.

  2. Klammers (ankers): Klammers zijn metalen haken of beugels die aan de prothesebasis zijn bevestigd en dienen om de prothese op zijn plaats te houden door zich vast te grijpen aan de aangrenzende natuurlijke tanden. Deze klammers zijn vaak gemaakt van een speciaal metaal zoals chroom-kobaltlegering.

  3. Connector: Dit is het deel van de prothese dat de kunstmatige tanden verbindt met de klammers en de prothesebasis.

Het proces van het verkrijgen van een partiële prothese omvat verschillende stappen, waaronder het nemen van afdrukken van de mond, het voorbereiden van de aangrenzende tanden indien nodig, het ontwerpen en vervaardigen van de prothese in een tandtechnisch laboratorium, en ten slotte het plaatsen en aanpassen van de prothese door een tandarts.

Partiële prothesen bieden verschillende voordelen, waaronder het verbeteren van het uiterlijk van de glimlach, het herstellen van kauwvermogen en spraak, en het voorkomen van verschuiving van aangrenzende tanden als gevolg van ruimteverlies. Het is echter belangrijk om regelmatig de tandprotheticus of tandarts te bezoeken voor onderhoud en nazorg om de levensduur van de prothese te verlengen en een optimale mondgezondheid te behouden.

Vorige
Vorige

Ontdek Wat een Angsttandarts Doet

Volgende
Volgende

Van Gaten naar Glimlachen - Het Verhaal van Partiële Prothesen en Frame Prothesen!