Last van kokhalsneigingen of misselijkheid door een kunstgebit?

Sommige patiënten ervaren kokhalsneigingen of misselijkheid door het dragen van een nieuw kunstgebit. Dit kan komen door het dragen van een nieuw kunstgebit. Hier zijn vijf mogelijke oorzaken en oplossingen:

1. Lange randen van je kunstgebit

Als de randen van je bovenprothese niet goed aansluiten op de grens tussen het harde en zachte gehemelte, kan dit overgevoeligheid en kokhalsreflex veroorzaken. Dit kan worden opgelost door de rand dunner te slijpen, in te korten of glad te polijsten. In extreme gevallen kan een loszittende onderprothese ook kokhalsreflex veroorzaken.

2. Ruime kunstgebit

Na verloop van tijd kunnen je boven- en onderkaak slinken, waardoor je kunstgebit ruimer wordt en niet goed op zijn plek blijft zitten. Dit kan irritaties en kokhalsneigingen veroorzaken. Een oplossing is het maken van een nieuw kunstgebit of het rebasen van je huidige prothese om het passend te maken aan de huidige situatie.

3. Voeding

Zorg ervoor dat je je kunstgebit goed reinigt om voedselresten, tandsteen of kleefpasta te vermijden, die misselijkheid kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen waarvoor je mogelijk allergisch bent ook bijdragen aan dit probleem.

4. Psychische oorzaken

Psychologische factoren kunnen bijdragen aan misselijkheid. Probeer afleiding te zoeken en praat met je behandelaar over eventuele psychologische oorzaken en mogelijke oplossingen.

5. Niet opgeven

Door te wennen aan je kunstgebit ontdek je pas wat je eraan kunt doen. Houd een dagboek bij om patronen te identificeren wanneer je misselijk wordt of kokhalsneigingen krijgt. Blijf in contact met ons voor begeleiding en mogelijke aanpassingen, dus neem zeker contact met ons op als we je kunnen helpen.

Laat je niet ontmoedigen; met de juiste aanpassingen en ondersteuning kun je comfortabel wennen aan je kunstgebit. Laat het ons weten als we je kunnen helpen.

Vorige
Vorige

Ontdek alles wat je moet weten over je eerste kunstgebit

Volgende
Volgende

Hoe kun je een droge mond verhelpen?